PERKARA PENTING DALAM TRADING FOREX


1- JANGAN MENCUBA TERLALU BANYAK SISTEM
Anda mengambil masa seluruh hidup anda hanya kerana mencuba.sesetengah orang memang mempunyaI semangat untuk mengkaji seperti profesor...tak ada salahnya semua tu.bahkan agak bagus jugak

Akan tetapi jika sampai ke bidang FOREX,semangat nak mengkaji dan terus mengkaji dan terus mencuba tidak akan membawa anda kepada kejayaan dlm bidang trading FOREX.

Ini kerana ia akan mengakibatkan anda untuk meluangkan masa terlalu banyak dan mungkin seumur hidup anda untuk mencuba dan membezakan sistem trading.

Setelah beberapa ketika dan selamanya mencuba rasionalnya terbukti bahawa itu bukan rahsianya + bukan juga perkara yang menjamin kejayaan anda dalam forex.
Kesimpulannya trading sistem bukan lah rahsianya.Dan anda mengetahui secara tidak langsung bahawa rahsianya ialah disiplin dan mengawal emosi Bukan Mencuba dan mencuba dan Mencuba.

So anda pun berhenti mencuba,memilih sistem yg sesuai dan selesa dan mula membuat duit melaluinya.

Dan trader yang lain pula sebuk dengan mencuba pelbagai sistem,membezakan sistem yang hanya membuang masa dan akhirnya give up kerana terlalu banyak kali MC dan kehilangan banyak duit kerana mencuba...sedangkan masalah sebenar didepan mata tidak diendahkan.


2-JANGAN BERSAING DAN BERLAWAN DENGAN TRADER LAIN.
Setiap trader mempunyai cara dan trading style yang berbeza2. Jadi pips mereka berbeza dan keputusan untuk win position juga berbeza. Sesetengah traderselesa dgna keuntunga dari MM 2%
ada yg juga yg seronok dengan keuntungan 10% ke 20% . ada juga trader menggunakan RNR 1:1 ada yg 1:3 yg tak guna pun ada. ia mengambil masa yg lama untuk newbis untu mencari trading style sendiri dan selesa. Dan bila dah jumpa jangan sesekali bertanya berapa banyak boleh buat profit Trading seperti berjalan diatas satu tali. anda akan jatuh sekiranya anda berjalan lebih laju daripada yg anda mampu lakukan.


3-JANGAN TRADE FOREX JIKA ANDA MESTI UNTUK MEMBUAT DUIT.
emosi mempunyai kesan yang kuat bila kita berfikir atau memaksa diri kita untuk membuat duit...atau perlu mencari duit segera...

Akan menjadi lebih kuat impak nya bila seseorng terpaksa melakukannya kerana perlu memberi duit kepada org lain.
kalau anda terlalu terpaksa atau perlu cari duit itu untuk membayar bil broadband,kereta ,rumah,dan sebagainya.
anda akan loss...kerana anda akan trade kerana emosi anda dan bukan kerana konfiden diri untuk trade.

Anda boleh jadi FTT hanya jika anda sudah berjaya mendapat sistem yg sesuai mempunyai kawalan emosi yg bagus dan sempurna dan bersedia dari semua segi. Pada permulaan,anda perlu ada income lain untuk cover bill2 dan bayaran hutang anda. Jika tidak...FOREX tidak akan mendatangkan sesuatu yg baik untuk anda.


4-KEEP IT SIMPLE
Sistem FOREX tidak sepatutnya terlalu RUMIT untuk di gunakan. Dalam Melihat Sistem. simpel sistem biasanya mempunyai better result.

5-BELAJAR PATUH DENGAN PERATURAN DAN TRADE DGN LEBIH BAGUS SETIAP MASA
Anda perlu belajar apa itu peraturan dan anda perlu patuh dengan peraturan,apa itu peraturan dalan trading FOREX.
Dan anda perlu tunggu masa yg tepat untuk membuat keputusan.

Kalau la anda duduk depan pc...tenung PC tu lama2..dari pagi smpai ke pagi..tapi masih tak tahu apa nak buat...masih terkial2 untuk buat keputusan...atau nak trade tapi tak tahu jawapan "kenapa aku entry"

Ini semua bermaksud bahawa anda tidak tahu peraturan dalam trading FOREX.
Pastikan semua peraturan di belajar dahulu...fahami peraturan dahulu dan seterusnya...kita patuh dgn peraturan itu.

jangan kita tahu peraturan dan tidak patuh,pasti akan terjadi sesuatu yg tidak ingini kepada anda kerana "break the rule." Dengan peraturan yg ada...boleh la kita menambah mana yg kurang dan betulkan mana yg salah untu memastikan trading kita bertambah maju dan bagus.

bukan nya tiada peraturan! jita tiada perutan..tiada la kemajuan dan kelemahan yg kita boleh tahu. dan kita tidak boleh memajukan lagi trading kita.

Disiplin kita yg perlu kita patuh adalah follow the rule. not break the rules.
but if u dont have the rules. Find someone to teach you the rule

Klik butang FB dibawah untuk artikel menarik ini semoga orang lain juga dapat manfaatnya. Korang ada pendapat nak share? Jgn lupa luahkan di ruangan komen



cc: fb Teknik Snr Advance Official

No comments

Powered by Blogger.